TRE®

TRE® helpt spanning los te laten

TRE®  staat voor Tension Releasing Exercises, ook wel vertaald als stress- en spanning reducerende oefeningen. TRE® is meer dan 20 jaar geleden ontwikkeld door internationaal trauma-expert Dr. David Berceli. Hij heeft jarenlang gewerkt en gewoond in oorlogsgebieden in Afrika en het Midden-Oosten waar hij onder andere individuele en groepsgerichte workshops traumahulp gaf en herstelprogramma’s ontwierp voor diverse internationale organisaties.

TRE®  is een fysieke en natuurlijke manier om op een diep niveau spanning los te laten en het zenuwstelsel te kalmeren. Hierbij kan het gaan om de effecten van gewone dagelijkse gebeurtenissen maar ook om spanning die zich door kleine of grotere traumatische ervaringen of een jarenlange opstapeling van spanning chronisch in het lichaam (spier- en bindweefsel) heeft vastgezet.

De psoas spieren spelen een belangrijke rol in het doorbreken van chronische spanning in het lichaam.

TRE en de psoas spieren
TRE® en de psoas spieren

Spanning in de psoas spieren veroorzaken vaak pijnklachten in onderrug, nek en schouders. De psoas spieren worden ook wel beschouwd als onze instinctieve of vecht/vlucht spieren omdat zij ons helpen de vitale organen te beschermen door ons letterlijk klein te maken. Chronische spanning in deze spieren heeft impact op het zenuwstelsel omdat het deze op ‘high alert’ houdt, in een staat van waakzaamheid. Deze vicieuze cirkel kan met behulp van TRE® doorbroken worden doordat we de psoas spieren ontspannen en we het zelf herstellend vermogen van het lichaam activeren. Hoe we dat doen lees je hieronder.

Een sessie duurt, afhankelijk van het aantal deelnemers, 1 tot 1,5 uur. Na een korte uitleg gaan we met behulp van een serie van 7 eenvoudige oefeningen de spieren in lichte mate stretchen en vermoeien en nodigen we deze uit om de opgeslagen spanning los te laten door te trillen. Dit zijn de zogenaamde neurogene trillingen. De trillingen in de spieren worden vaak als prettig ervaren en kunnen we op elk gewenst moment stoppen. Een belangrijk onderdeel van de sessie is dan ook het leren doseren en reguleren van de ontlading. We werken tijdens de sessie met het lichaam, zodat praten over de reden van de spanningen niet nodig is. We willen juist uit dat hoofd! Een sessie eindigt altijd met 5-10 minuten liggen in een ontspannen houding, waarna er ruimte is de ervaring te bespreken en vragen te stellen en je vervolgens heerlijk ontspannen naar huis gaat.

De ervaring leert dat na 3 tot 4 begeleide sessies deze methode zelfstandig en op verantwoorde wijze kan worden toegepast. Hiermee hebben mensen voor de rest van hun leven een natuurlijk hulpmiddel of ‘lifeskill’ binnen handbereik om stress en spanning te reguleren en los te laten. In sommige gevallen kan het helpend zijn de sessies wat langer onder begeleiding te doen. We kijken dan ook per persoon waar de behoeften liggen.

Voor wie

TRE® is toegankelijk voor iedereen die behoefte heeft aan een diepe ontspanning en op natuurlijke wijze het stressniveau wil verlagen/stress gerelateerde klachten wil verminderen. Het kan onder andere helpen om de emotionele veerkracht te vergroten, beter te slapen, het immuunsysteem en de spijsvertering te verbeteren, flexibiliteit te verhogen en pijnklachten te verlichten. Bij fysieke klachten kunnen de oefeningen worden aangepast. Bij kinderen in de basisschoolleeftijd wordt gewerkt met aangepaste oefeningen en altijd samen met een van de ouders/verzorgers. Kinderen kunnen aangemeld worden vanaf een leeftijd van 9 jaar.

Voor wie niet

Bij ernstige fysieke of psychiatrische klachten is TRE®  alleen mogelijk na overleg met de behandelend arts en/of verwijs ik door naar een collega provider die is toegerust om met deze klachten te werken. In het eerste trimester van de zwangerschap wordt TRE® afgeraden.

Particulier

Bij Praktijk-Unwind kunnen particulieren terecht voor individuele- of groepssessies en workshops van 2 tot maximaal 6 personen en/of voor persoonlijke coaching sessies.

Zakelijk

Praktijk-Unwind verzorgt zowel individuele als groepssessies of workshops voor bedrijven en organisaties die hun personeel willen toerusten met een methode om stress en spanning, veroorzaakt door de werkzaamheden die inherent zijn aan de functie, te reduceren. Zo kan TRE®  en/of coaching bijdragen aan het voorkomen van verzuim door aandacht te geven aan herstel bij langdurige hoge werkdruk en/of na stressvolle gebeurtenissen. Hierbij denk ik bijvoorbeeld aan traumagevoelige beroepsgroepen in de hulp-, zorg- en dienstverlening waarbij men getuige is van menselijk leed en men soms de eigen emoties/fysieke reacties tijdelijk onderdrukt of negeert om te kunnen handelen. Maar ik denk ook aan beroepsgroepen waarbij de werkdruk hoog is, zoals het onderwijs. Tevens kan Praktijk Unwind een rol spelen bij het proces van terugkeer naar werk.

Praktijk Unwind is lid van TRE® Nederland, zie de site: www.tre-nederland.nl voor meer informatie. Ik ben als officieel gecertificeerd provider terug te vinden op de site onder het kopje vind een provider.

Ben je benieuwd naar hoe andere deelnemers de sessies hebben ervaren? Lees hun korte verhalen op de pagina ervaringen met TRE®

Intake/Vragenlijst

Voordat men deel kan nemen aan een sessie/workshop wordt een korte vragenlijst per mail toegestuurd en volgt zo nodig een (gratis) telefonisch intakegesprek. Dit is om in te kunnen schatten of deelname in een groep passend is of dat individuele sessies de voorkeur hebben. Tevens zijn deze vragen bedoeld om in te kunnen schatten of Praktijk-Unwind de begeleiding kan bieden die nodig is. De vragen worden vertrouwelijk behandeld. Voor TRE® sessies is geen sprake van dossiervorming.