TRE®

TRE® helpt spanning los te laten

TRE®  staat voor Tension Releasing Exercises, ook wel vertaald als stress- en spanning reducerende oefeningen. TRE® is meer dan 20 jaar geleden ontwikkeld door internationaal trauma-expert Dr. David Berceli. Hij heeft jarenlang gewerkt en gewoond in oorlogsgebieden in Afrika en het Midden-Oosten waar hij onder andere individuele en groepsgerichte workshops traumahulp gaf en herstelprogramma’s ontwierp voor diverse internationale organisaties.

TRE®  is een fysieke en natuurlijke manier om op een diep niveau spanning los te laten en het zenuwstelsel te kalmeren. Hierbij kan het gaan om de effecten van gewone dagelijkse gebeurtenissen maar ook om spanning die zich door kleine of grotere traumatische ervaringen of een jarenlange opstapeling van spanning chronisch in het lichaam (spier- en bindweefsel) heeft vastgezet.

De psoas spieren spelen een belangrijke rol in het doorbreken van chronische spanning in het lichaam.

TRE en de psoas spieren
TRE® en de psoas spieren

Spanning in de psoas spieren veroorzaken vaak pijnklachten in onderrug, nek en schouders. De psoas spieren worden ook wel beschouwd als onze instinctieve of vecht/vlucht spieren omdat zij ons helpen de vitale organen te beschermen door ons letterlijk klein te maken. Chronische spanning in deze spieren heeft impact op het zenuwstelsel omdat het deze op ‘high alert’ houdt, in een staat van waakzaamheid. Deze vicieuze cirkel kan met behulp van TRE® doorbroken worden doordat we de psoas spieren ontspannen en we het zelf herstellend vermogen van het lichaam activeren. Hoe we dat doen lees je hieronder.

Een sessie duurt, afhankelijk van het aantal deelnemers, 1 tot 1,5 uur. Na een korte uitleg gaan we met behulp van een serie van 7 eenvoudige oefeningen de spieren in lichte mate stretchen en vermoeien en nodigen we deze uit om de opgeslagen spanning los te laten door te trillen. Dit zijn de zogenaamde neurogene trillingen. De trillingen in de spieren worden vaak als prettig ervaren en kunnen we op elk gewenst moment stoppen. Een belangrijk onderdeel van de sessie is dan ook het leren doseren en reguleren van de ontlading. We werken tijdens de sessie met het lichaam, zodat praten over de reden van de spanningen niet nodig is. We willen juist uit dat hoofd! Een sessie eindigt altijd met 5-10 minuten liggen in een ontspannen houding, waarna er ruimte is de ervaring te bespreken en vragen te stellen en je vervolgens heerlijk ontspannen naar huis gaat.

De ervaring leert dat na 3 tot 4 begeleide sessies deze methode zelfstandig en op verantwoorde wijze kan worden toegepast. Hiermee hebben mensen voor de rest van hun leven een natuurlijk hulpmiddel of ‘lifeskill’ binnen handbereik om stress en spanning te reguleren en los te laten. In sommige gevallen kan het helpend zijn de sessies wat langer onder begeleiding te doen. We kijken dan ook per persoon waar de behoeften liggen.

Ben je benieuwd naar hoe andere deelnemers de sessies hebben ervaren? Lees hun korte verhalen op de pagina ervaringen met TRE®

Voor wie

TRE® is toegankelijk voor iedereen die behoefte heeft aan een diepe ontspanning en op natuurlijke wijze stress gerelateerde klachten wil verminderen. Het kan onder andere helpen om de emotionele veerkracht te vergroten, beter te slapen, het immuunsysteem en de spijsvertering te verbeteren, flexibiliteit te verhogen, pijnklachten te verlichten en PTSS gerelateerde klachten te verminderen. Verder is mijn ervaring dat TRE®een waardevolle ingang biedt om het gewaar- en bewustzijn van fysieke signalen/sensaties en responsen van het autonome zenuwstelsel te vergroten. Lichaamsbewustzijn is onmisbaar in het voelen van onze grenzen. Door dit bewustzijn te vergroten wordt luisteren naar onze grenzen een natuurlijke beweging en kan het autonome zenuwstelsel doen waar het voor bedoeld is.

Bij fysieke klachten kunnen de oefeningen worden aangepast. Bij kinderen in de basisschoolleeftijd wordt gewerkt met aangepaste oefeningen en altijd samen met een van de ouders/verzorgers. Kinderen kunnen aangemeld worden vanaf een leeftijd van 9 jaar.

In sommige gevallen is het doen van TRE® alleen mogelijk na overleg met een behandelend arts/therapeut of verwijs ik door naar een collega provider die is toegerust om met specifieke klachten te werken. Bel gerust om te overleggen als je twijfelt of TRE® passend is voor jou. In het eerste trimester van de zwangerschap wordt TRE® afgeraden.

Particulier/zakelijk

Bij Praktijk-Unwind kunnen particulieren terecht voor individuele- of groepssessies en workshops van 2 tot maximaal 6 personen en/of voor persoonlijke coaching sessies. Zie voor meer informatie over het zakelijke aanbod op de pagina: Zakelijk aanbod

Intake/Vragenlijst

Voordat men deel kan nemen aan een sessie/workshop wordt een korte vragenlijst per mail toegestuurd en volgt zo nodig een (gratis) telefonisch intakegesprek. Dit is om in te kunnen schatten of deelname in een groep passend is of dat individuele sessies de voorkeur hebben. Tevens zijn deze vragen bedoeld om in te kunnen schatten of Praktijk-Unwind de begeleiding kan bieden die nodig is. De vragen worden vertrouwelijk behandeld. Er is geen sprake van dossiervorming.

Praktijk Unwind is lid van TRE® Nederland, zie de site: www.tre-nederland.nl voor meer informatie. Ik ben als officieel gecertificeerd provider terug te vinden op de site onder het kopje vind een provider.