Over mij

over mij: Martine van der Plas

Ik ben Martine van der Plas, geboren in 1974 en woon met mijn gezin in Katwijk. Ik voel mij sterk verbonden met de zee en de duinen en ben dan ook regelmatig met mijn surfboard te vinden in de golven, met mijn fiets in de duinen of wandelend op het strand.  

Bewegen heeft mij altijd getrokken. Tot mijn 31e heb ik lesgegeven bij een gymnastiekvereniging. Daarna besloot ik mijn diploma als fitnessinstructeur te behalen. In 2003 ben ik gestart als Algemeen Maatschappelijk Werker in de Duin- en Bollenstreek waar ik tot en met 2019 met plezier heb gewerkt. Zowel vakinhoudelijk als voor persoonlijke interesses/ontwikkeling ben ik gedurende deze jaren verdiepende cursussen blijven volgen, waaronder Signs of Safety en Sociale Netwerk Strategie (SNS). Tevens heb ik deelgenomen aan het team Psychosociale Hulp (PSH) bij rampen en ingrijpende gebeurtenissen (GGD/GHOR).

Overige opleidingen: Sociaal Culturele Wetenschappen-Maatschappelijke Vraagstukken en Beleid (VU Amsterdam), hartcoherentie coaching, TRE® provider (Yogalab Amsterdam) en stress- en burn-out coaching (Europees Instituut). In juni 2021 heb ik mij verder verdiept in de Polyvagaal Theorie in Therapie (Deb Dana) middels een drie daagse cursus. Deze visie (ontwikkeld door Stephen Porges) vormt, samen met mijn ervaring en eerder opgedane kennis de basis van mijn werk. Vakinhoudelijk blijf ik mij verdiepen, onder ander door het volgen van diverse masterclasses: ‘

  • 2021: TRE®en het gezicht (Yogalab)
  • 2022: TRE®en nek, schouders en migraine (Yogalab)
  • februari 2023: TRE®and the upper body (Hans Holter Solhjell)
  • mei/juni 2023: Webinar-serie Trauma en innerlijke verdeeldheid (Janina Fisher)
  • juni 2023: TRE®en de bekkenbodem (Yogalab)
  • Oktober 2023: TRE®middenrif en ademhaling (Yogalab)
  • November 2023: Moving into Unity (Lizelot de Stigter/Body oriented learning academy)
  • .Tevens neem ik meerder keren per jaar deel aan intervisiegroepen.

25 maart 2023 heb ik, samen met 4 collega’s, twee workshops verzorgd op het NFP congres: “Trauma lichaamsgericht in beweging brengen”, voor psychosomatisch fysiotherapeuten. Bijzonder mooie ervaring om zoveel professionals kennis te laten maken met TRE®.

Door mijn brede opleiding en ervaring heb ik oog voor de gehele context en kan daardoor een dynamisch en compleet aanbod doen. Een aanbod dat gericht is op de individuele hulpvraag, mogelijkheden en behoeften. Mijn aanpak is persoonlijk en betrokken, waar nodig direct, gebaseerd op compassie, kennis en ervaring.

Mijn eigen proces als inspiratiebron Vanaf 2013 ben ik mij gaan verdiepen in meer lichaamsgerichte vormen van hulpverlenen. Niet in de laatste plaats omdat ik mijn eigen lichaam vooral gebruikte om daar te komen waar ik wilde, wat wil zeggen dat ik mijn eigen signalen niet voelde en/of negeerde, ik stond ‘aan’, ging door op wilskracht, gebruikmakend van mijn doorzettingsvermogen en discipline, op de automatische piloot. Zoals iemand het zo mooi omschreef; ik leefde als een ‘kopvoetertje’; een hoofd met voeten, zonder bewustzijn van lichaam of gevoel. Ik putte mijzelf letterlijk uit. Daardoor kwam ik meerdere keren terecht in overspanning en burn-out.

Ik kon de signalen die mijn lichaam steeds duidelijker liet horen niet langer negeren. Dit heeft mij geïnspireerd in mijn zoektocht naar verschillende lichaamsgerichte methoden om in de eerste plaats mijn eigen gezondheid en welzijn te vergroten en herstellen. Ik besteed dan ook in ruime mate tijd en aandacht aan mijn persoonlijke ontwikkeling, want: “hoe kun je een ander begeleiden als je je eigen ‘werk’ niet doet”?

Ik heb mij de afgelopen jaren uitgebreid verdiept in andere dan verbale/cognitieve manieren van werken en ben breder gaan kijken naar menselijk gedrag, ziekte en gezondheid. Zo zijn onder andere Stephen Porges, Gabor Mate, Peter Levine, Pat Ogden, Bessel van der Kolk, Janina Fisher en Tara Brach voor mij belangrijke inspiratiebronnen.