Voordat je beslist je aan te melden voor een workshop, individuele sessie of traject heb je wellicht wat vragen. Hieronder heb ik heb een overzicht gemaakt van de meest gestelde vragen. Staat je vraag er niet bij, neem dan gerust contact op.
- Is TRE geschikt voor mij?
- Waarom kan ik beter TRE leren van een gecertificeerd provider?
- Hoe veel sessies heb ik nodig?
- Hoe vaak per week kan ik TRE doen en hoe lang?
- Wat kan ik verwachten van een sessie?
- Is deelname aan een workshop geschikt voor mij?
- Wanneer kan ik beter kiezen voor individuele sessies?
- Wanneer wordt TRE afgeraden?
- Kan ik TRE verkeerd doen?
- Hoe ziet een TRE proces eruit?
- Stopt mijn lichaam vanzelf met trillen?
- Hoe ziet jouw manier van begeleiden eruit?
- Ik ben bekend met TRE, hoe verder (te verdiepen)?
- Kun je TRE doen met kinderen?
- Kan ik TRE zakelijk inzetten voor mijn medewerkers/personeel?
- Wordt TRE vergoed?
- TRE is in principe geschikt voor iedereen. In sommige gevallen kan het beter zijn nog even te wachten, zoals wanneer je recentelijk geopereerd bent of als je net thuis zit met een burn-out en nog te moe bent. De oefeningen pas ik zo nodig aan en soms is afstemming met een behandelaar nodig. Het is ook afhankelijk van de TRE provider en zijn of haar achtergrond, kennis en ervaring. Check dit altijd als je twijfelt. Vanuit mijn professionele achtergrond, kennis en ervaring werk ik vaak met mensen met burn-out gerelateerde klachten, (C)-PTSS, een ontregelt zenuwstelsel en de gevlogen daarvan (zoals bijvoorbeeld overprikkeling/gejaagdheid/vermoeidheid), angst- en trauma gerelateerde klachten,(chronische) pijn en klachten veroorzaak door een hoge spierspanning. Ik begeleid geen mensen die kampen met recente psychoses, schizofrenie en mensen die geen verantwoordelijkheid kunnen nemen voor hun eigen proces (te zeer ontregelt zijn, in geval van crisis). Veel mensen die bij mij komen geven aan het wel te weten met hun hoofd (hebben vaak al een traject bij een psycholoog gehad) maar hun lichaam blijft maar in de overlevingsstand staan. Indien nodig verwijs ik door.
- Het TRE proces lijkt eenvoudig. De oefeningen zijn dat feitelijk ook, maar de dynamiek erachter vraagt om gedegen achtergrondkennis en de vaardigheden om dit goed te kunnen begeleiden. Er wordt door niet erkende aanbieders, vaak onder een andere noemer, TRE aangeboden. Zij kunnen je wellicht leren hoe de trillingen te activeren maar leren je niet hoe dit te reguleren. Met alle gevolgen van dien. De ervaring kan dan een averechts effect hebben (te heftig/ontregelend/hertraumatiserend) en dit komt regelmatig voor. Check dus of je te maken hebt met een gecertificeerd TRE provider! kijk op: www.tre-nederland.nl voor een overzicht.
- Dat verschilt per persoon, maar de meeste mensen kunnen met 3 tot 4 begeleide sessies zelf aan de slag. Daarna kan het fijn en ook vooral heel leuk en waardevol zijn het proces te verdiepen. Dit kan onder begeleiding, individueel of in groepsverband (zie de agenda voor meer info).
- 2 tot 4x per week wordt in het begin aangeraden. Aangeraden wordt er ongeveer 1-2 dagen tussen te laten. De eerste drie maanden maximaal 15 minuten per sessie. Net als conditie training heb je het meeste baat bij regelmatige beoefening. Belangrijk is vooral dat je goed voelt wat de impact is van een sessie en je daar de hoeveelheid en intensiteit/tijdsduur op aanpast. Milde effecten van TRE (zoals bijvoorbeeld vermoeidheid, lichte hoofdpijn) zijn mogelijk en hebben de tijd nodig om te zakken voordat je weer een sessie start. De impact werkt vaak een paar dagen door, zo kan de rust die ervaren wordt dus ook een tijdje aanhouden. Er gebeurt altijd meer dan je denkt/voelt aangezien het loslaten van spanning (en beweging/bewustzijn brengen naar plekken in je lichaam die ‘vast’ zaten) niet alleen effect heeft op onze spieren/bindweefsel maar ook op ons lichaam als geheel, zoals organen/spijsvertering/zenuwstelsel/bloeddruk/emoties/enz. Hoe lang je per sessie kunt trillen is per persoon verschillend en varieert tussen de 10 seconden en alles daarboven.
- Wat je kunt verwachten is vooral dat ik je begeleid om op maat te kijken naar wat helpend is voor jou/jouw lichaam zodat je TRE aanleert op een manier die je past. Het streven is je die basis te bieden die nodig is zodat je zelf aan de slag kunt.
- Je kunt meedoen aan een workshop als je milde/behapbare klachten hebt, jij je comfortabel voelt in een kleine groep (max 6 personen). Neem vrijblijvend contact op als je twijfelt.
- Bij meer complexe klachten, angst, burn-out (kan ook in een kleine groep), snelle overprikkeling. Eigenlijk alle gevallen waarbij afstemming, doseren en maatwerk van belang zijn of natuurlijk gewoon als je voorkeur uit gaat naar een 1 op 1 sessie.
- zie vraag 1.
- Ja, dat kan. Iedereen kan trillen, het is namelijk onderdeel van ons natuurlijk zelfherstellend vermogen, maar niet iedereen kan voelen wanneer te stoppen. Reguleren en het behapbaar en gedoseerd loslaten van spanning, voelen of het veilig genoeg is om spanning los te laten, is in mijn ogen het meest essentiële onderdeel van een TRE sessie. Ik gebruik vaak de metafoor van een cola blikje. Als je dat schud en je trekt in 1x de lip eraf stroomt een groot deel van de cola er in een keer uit. Dat is doorgaans niet wat je wilt. Het in kleine stapjes loslaten werkt op de lange en korte termijn meestal beter, is duurzaam en maakt het TRE proces tot een prettig en helpend proces. Per persoon is het verschillend in hoeverre en op welke manier, in welk tempo het cola blikje geschud kan/mag/wil worden en hoe ver en snel het lipje van het blikje geopend kan worden. Het lichaam geeft dit feilloos aan! Zeker als er sprake is van onderliggend trauma, ptss, burn-out, fysieke klachten die heviger zijn (en je onder behandeling bent van een professional/arts/therapeut) en/of langer aanhouden is het aan te raden TRE onder begeleiding aan te leren.
- We starten een sessie altijd met praktische uitleg, daarna gaan we vooral aan de slag met de oefeningen en het proces van loslaten. Na afloop is er tijd voor een eindontspanning en is er ruimte voor vragen. Kijk voor meer info bij de pagina TRE op deze site.
- Ja, uiteindelijk wel, maar meer en langer trillen is lang niet altijd ‘beter’. Het gaat er vooral om dat je leert voelen wanneer het voor jou genoeg is en je een pauze nodig hebt, dat is eigenlijk nog belangrijker. Daarom is het waardevol een aantal sessies te doen met een gecertificeerd provider. Zo weet je dat het TRE op een goede manier aanleert.
- De visie van waaruit ik werk is deze: Elk lichaam heeft zijn eigen tempo, route en manier om spanning los te laten. Ik zeg altijd “er is geen draaiboek”. Kern is de uitnodiging om jouw lichaam datgene te laten doen wat het wil doen, of wat het niet wil doen, in zijn eigen tempo, op zijn eigen manier, zonder dat je daarvoor je best hoeft te doen of daar een oordeel over hebt (ja, I know, dat kan een behoorlijke uitdaging zijn…). Maar hoe fijn, helpend en bevrijdend kan dat zijn! Het verbinden met en waarnemen van wat je gewaar wordt in jouw lichaam/zenuwstelsel/emoties is naast het loslaten van spanning de kern van de sessies bij Praktijk-Unwind. Kunnen waarnemen helpt het zenuwstelsel te kalmeren en tot rust te komen, evenals het ervaren dat sensaties veranderen, komen en gaan. Pas als je de verbinding (kunt herstellen) met jouw lichaam kun je op een passende, zorgvuldige en zachte manier zorg dragen voor en verbinden met jouw zelf. Ik spreek hier ook uit eigen ervaring en weet dat dit een ‘ongoing’, essentieel en waardevol proces is.
- Verdiepen van het TRE proces heeft tijd nodig, bij de een kost dit meer tijd dan bij de ander. Sommige patronen zitten diep verankerd in het lichaam. We kunnen het proces niet forceren maar wel uitnodigen. Als je comfortabel bent met TRE kun je door middel van (zelf) interventies het patroon van bewegen uitnodigen te verdiepen. Dat wil zeggen dat je door aandacht, aanraking, andere houdingen en posities gewoontepatronen kunt doorbreken waardoor het hele lichaam uiteindelijk zijn natuurlijk pulserende vermogen terug krijgt. Kern is dat je leert voelen, waar wil het lichaam (naartoe) bewegen, waar zit nog geen beweging? Dat kunnen we met gerichte interventies die ik je kan leren doen. Ik geef hiervoor niet alleen individuele sessies maar werk ook in groepsverband (thema lessen). Kijk voor meer informatie in de agenda.
- Zeker! Het kan heel fijn zijn om samen met je kind(eren) TRE te doen, het verbind en verdiept het contact zonder dat je hoeft te praten. Je bent als ouder, als je zelf ontspannen bent, verbonden en met een gereguleerd zenuwstel, onmisbaar voor de regulatie van het zenuwstelsel van jouw kind(eren). Afhankelijk van de wens en leeftijd werk is soms eerst met een van de ouders of direct met ouder en kind. Neem gerust contact op als je vragen hebt hierover.
- Zeker! Werknemers die de vaardigheid bezitten om na en/of tijdens een werkdag voor zichzelf te zorgen, tot rust te komen en herstellen blijven gezonder en veerkrachtiger en kunnen hun werk beter doen (o.a. betere concentratie). Kijk voor meer informatie op de pagina zakelijk aanbod.
- Helaas niet, maar er zijn wel veel werkgevers die bereid zijn (een deel van) de kosten voor hun medewerkers te vergoeden. Duurzame re-integratie en herstel, welzijn, vitaliteit en duurzame inzetbaarheid zijn voor veel werkgevers belangrijke redenen om te investeren in (doorgaans) kortdurende trajecten. Werknemers hebben soms ook de mogelijkheid de sessies te bekostigen vanuit een IKB of vitaliteit- of loopbaanbudget. Het kan de moeite waard zijn dit na te vragen bij je leidinggevende of HR afdeling.